J.FIGEĽ: Ide o programové vyhlásenie vlády jednej strany, ktorá má dve tváre

02.05.2012 Bratislava

Bratislava 2. mája (TASR) - Strana Smer-SD sa podľa predsedu KDH Jána Figeľa za prvý mesiac od volieb veľmi výrazne vzdialila od vlastných predvolebných sľubov. "Je treba poukazovať na tieto dve tváre, predvolebnú a povolebnú. Že ide o vládu jednej strany, ktorá veľmi rýchlo otočila," povedal na dnešnej tlačovej konferencii Figeľ s tým, že jeho strana pri hlasovaní v pléne programové vyhlásenie vlády nepodporí.

Programové vyhlásenie vlády podľa neho nepotvrdzuje sľuby Smeru-SD v oblasti platieb štátu za svojich poistencov, ale ani zámery v oblasti dopravy. "Ide o programové vyhlásenie vlády, ktorá po prvý krát v dvadsaťdvaročných dejinách demokracie reprezentuje vládu jednej - jedinej strany. Zároveň ide o vyhlásenie, ktoré je zrejme najmenej konkrétne a najviac všeobecné z doterajších programov vlád. Hovorí o mnohých pekných úmysloch a cieľoch a na druhej strane je evidentne deficitné z hľadiska konkrétnych riešení," vyhlásil Figeľ.

KDH sa nestotožňuje s niektorými zámermi Smeru-SD v oblasti daní. "Prichádza téma dane zo smrti, respektíve z dedičstva a dane z dobrých skutkov, konkrétne dane z darovania. KDH považuje tieto dane za prekonané, za anachronizmus," vyhlásil Figeľ, podľa ktorého tento typ daní nie je správny ani z morálneho hľadiska. Hnutie tiež protestuje proti možnému zvýhodňovaniu štátnych škôl pred súkromnými a cirkevnými.

Za nedostatočné považuje KDH plány vlády v oblasti zamestnanosti, špeciálne mladých ľudí. "Ďalšia ohrozená skupina sú živnostníci, podnikatelia a malé firmy. Vládny program im nevenuje pozornosť z hľadiska podpory," podčiarkol Figeľ. "Vláda istôt si nevšimla takmer 400.000 živnostníkov na Slovensku. Premiér hovoril o tom, že členovia vlády sa stretli na sto stretnutiach so sociálnymi partnermi. Ale nespomínal, že by sa stretli s živnostníkmi," doplnil Figeľa podpredseda KDH Ján Hudacký. Dodal, že aktuálne signály poukazujú skôr na to, že sa situácia živnostníkov zhorší tak v oblasti daní, ako aj zvýšením byrokracie.

Podpredseda KDH Daniel Lipšic vyjadril nespokojnosť o plánovanými protikorupčnými krokmi vlády, podľa neho sú nekonkrétne. Zvlášť sa ohradil voči zámerom vlády dať v justícii väčší priestor alternatívnym trestom. Tie môžu podľa Lipšica alternovať podmienečné tresty, ale v žiadnom prípade by nemali umožňovať nebezpečným páchateľom vyhnúť sa nepodmienečným trestom.

Ani opozičná SDKÚ-DS v parlamente nepodporí Programové vyhlásenie vlády. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedla podpredsedníčka strany Lucia Žitňanská, podľa ktorej je programové vyhlásenie koncipované tak široko, že ministrom dáva možnosť konať takmer ľubovoľne.

"Programové vyhlásenie vlády v tej podobe, ako je predložené, vnímame ako bianko šek pre ministrov, aby naozaj mohli urobiť hocičo a aby sme po štyroch rokoch nevedeli riadne odkontrolovať prácu vlády. Nemôžeme toto programové vyhlásenie vlády v parlamente podporiť," uviedla Žitňanská. Vo vyhlásení vlády jej chýbajú konkrétne zámery riešenia nezamestnanosti, najmä v prípade mladých ľudí, konkrétnejšie plány na konsolidáciu verejných financií, ale aj odpolitizovanie justičného systému a polície. "Ako chce vláda prispieť k tomu, aby boli veľké kauzy z minulosti naozaj vyšetrené? Pred dvomi - tromi mesiacmi boli ľudia na námestiach pobúrení, lebo neverili v spravodlivosť nášho systému, neverili v to, že niektoré kauzy, ako napríklad Gorila, budú naozaj vyšetrené," pripomenula Žitňanská. Zopakovala svoje staršie vyjadrenie, podľa ktorého si vláda týmto programovým vyhlásením postavila "latku príliš nízko" a náklady konsolidácie verejných financií ponesú najmä občania vo forme zvýšených daní.

Podľa lídra SaS Richarda Sulíka je vláda Roberta Fica (Smer-SD) bezradná. "Na jednej strane považujeme za správne, že vláda Roberta Fica chce nadviazať na konsolidačné úsilie našej vlády a v roku 2013 dosiahnuť deficit nižší, ako tri percentá. Zároveň však vláda nemá inteligentné a funkčné riešenia ako tento konsolidačný cieľ dosiahnuť. Preto je vládny program najmä o tom, ako ľuďom brať peniaze," upozornil dnes Sulík. Podľa jeho slov nie je pravda, že nový kabinet zoberie len bohatým. "Zoberú všetkým - živnostníkom, dohodárom, sporiteľom v druhom pilieri, majiteľom bytov, dedičom, skrátka všetkým vrstvám obyvateľstva, okrem skutočne bohatých. Tí sa totiž vyhnú zdaneniu, ktoré si Fico nachystal a utečú do daňových rajov," podotkol Sulík.

Strana Most-Híd 30. apríla vyjadrila ľútosť nad tým, že sa ruší úrad podpredsedu vlády pre národnostné menšiny. Ustanovenie splnomocnenca vlády pre otázky menšín a občiansku spoločnosť víta. Považuje ho za minimálny krok správnym smerom. Dokument je však podľa strany Bélu Bugára všeobecný. Strana verí, že všeobecná rovina vládneho programu znamená aj otvorenosť k hľadaniu širokého politického konsenzu pri riešení najzávažnejších otázok vývoja spoločnosti v nasledujúcich štyroch rokoch.

Ficov kabinet si pre výkon svojho štvorročného mandátu stanovil desať kľúčových úloh. Prvou je zmiernením dosahov krízy posilniť istoty ľudí, nasleduje konsolidácia verejných financií tak, aby deficit verejných financií bol v roku 2013 pod troma percentami HDP. V prioritách sú aj podpora hospodárskeho rastu a cenovej stability, zníženie vysokej nezamestnanosti mladých ľudí a systematické riešenie problému dlhodobej, najmä regionálnej nezamestnanosti, zvýšenie vymožiteľnosti práva a systematická likvidácia korupcie na všetkých stupňoch spoločnosti i konsolidácia verejného zdravotníctva s dôrazom na jeho finančnú stabilizáciu.

Vláda do prioritných úloh zaradila aj posilnenie spoluzodpovednosti za plnenie strategických cieľov EÚ a zároveň presadzovanie oprávnených záujmov SR v únii, efektívne využitie prostriedkov z fondov EÚ na modernizáciu a rozvoj štátu a spoločnosti, posilnenie hospodárskej, sociálnej a územnej súdržnosti spoločnosti, založenie dlhodobých tendencií pre hospodársky, sociálny, environmentálny a vedecko-technický rozvoj Slovenska a pre zlepšenie kvality života. Napokon kabinet chce byť vládou otvorenou všetkým vrstvám slovenskej spoločnosti aj prostredníctvom vytvorenej Rady solidarity a rozvoja za účasti partnerov sociálneho dialógu.

Vládny program a s tým spojenú žiadosť o vyslovenie dôvery novej vláde predložil poslancom premiér dnes popoludní. Na vyslovenie dôvery potrebuje kabinet aspoň 76 hlasov. Vládny Smer-SD má 83 poslancov.
 

Vyberte región